Beton drenant

Beton drenant: Avantaje, Pret, Montare, Utilizari

beton drenant

Pentru acoperirea suprafețelor tale exterioare, îți stau la dispoziție mai multe materiale: bitum, pietriș, pavaj etc. Totuși, dacă vrei să eviți bălțile de apă care stagnează după ploi, nimic mai bun decât beton drenant . Acest material este utilizat pe scară largă pentru acoperirea suprafețelor precum terasele și căile pietonale.

Ce este betonul drenant?

În primul rând, ce este betonul permeabil  ? Denumit și beton poros sau beton permeabil, este, după cum sugerează și numele, un beton permeabil a cărui porozitate poate fi de până la 35%. În plus, acest material oferă și o rezistență mecanică foarte bună. 

Prin urmare, face posibilă în mod logic combaterea impermeabilității amenajărilor exterioare și prevenirea consecințelor acesteia, cum ar fi inundațiile. Cu alte cuvinte, betonul permeabil permite apei (în special ploii) să curgă în mod natural în pământ. 

Care sunt utilizările betonului drenant?

După definirea betonului drenant(permeabil), să vedem acum care pot fi utilizările acestuia. Pe baza proprietăților sale, nu este greu de concluzionat că este folosit pentru amenajări exterioare.

Beton drenant pentru acoperirea trotuarelor pietonale 

În primul rând, dacă doriți să acoperiți potecile pietonale din jurul casei dvs., atunci nimic mai bun decât acest material. Deci nu ar mai trebui să vă faceți griji cu privire la fluxul de apă. Căile dumneavoastră pot fi astfel create cu sau fără granițe fără niciun inconvenient. În plus, deoarece pasarelele tale vor rămâne uscate, vei păstra și fundul pantofilor curat și uscat. Acest lucru afectează, desigur, dreptul de proprietate asupra podelelor dvs. din interior.

Acoperirea teraselor 

O altă utilizare foarte comună a betonului drenant este acoperirea teraselor. Cu betonul traditional, fie ca este o terasa deschisa sau inchisa, mai devreme sau mai tarziu ai de-a face mereu cu apa stagnanta. Betonul permeabil schimbă jocul, astfel încât terasa dumneavoastră să-și păstreze strălucirea uscată, chiar și după ploaie. Un alt punct pozitiv aici este estetica sa , deoarece ai putea combina culoarea terasei tale cu cea a mobilierului. Poti opta si pentru o terasa intr-o culoare, doua sau mai multe in functie de asteptarile tale estetice.

Acoperirea contururilor unei piscine.

Betonul drenant este, de asemenea, ideal pentru acoperirea contururilor unei piscine. Pe lângă avantajele pe care le-am menționat mai sus, în special permeabilitatea sa, anumite avantaje ale betonului permeabil îl fac ideal pentru contururile piscinelor. În primul rând, datorită ventilației sale naturale , previne riscul de ardere a picioarelor, chiar și în timpul temperaturilor ridicate de vară. Dacă ați umblat vreodată desculț pe beton tradițional în timpul temperaturilor ridicate, probabil știți că este mai ușor de spus decât de făcut. În cazul betonului poros, pe de altă parte, temperatura solului se menține la medie .

Betonul drenant este, de asemenea, potrivit pentru locuri publice

Este important de reținut că betonul permeabil nu este folosit doar pentru uz personal. Într-adevăr, este foarte potrivit și pentru locuri publice. Acesta este cazul parcurilor, grădinilor publice, curților școlilor, parcărilor… Ideea? Pe lângă faptul că împiedică stagnarea apei în aceste locuri, acest beton are și proprietăți anti-alunecare . Acest lucru crește siguranța copiilor în curtea școlii, de exemplu.

Cum se face beton drenant?

Pentru a realiza betonul drenant iti stau la dispozitie 2 posibilitati: metoda industriala si metoda artizanala . Trebuie să alegeți metoda de fabricare a betonului dvs. permeabil în funcție de mijloacele disponibile. Cu toate acestea, indiferent de metoda folosită, este important să respectați regulile de pregătire.

Metoda industrială

Această metodă necesită intervenția unui autobetoniere. De fapt, betonul este fabricat într-o fabrică centrală și este transportat la fața locului cu acest camion. În acest caz, terenul trebuie pregătit pentru a primi betonul cu mult înainte de sosirea acestuia.

Într-adevăr, este important să folosiți betonul drenant cât mai curând posibil după fabricare (se recomandă, de asemenea, să îl folosiți în decurs de o oră de la fabricare). În plus, nu trebuie să adăugați apă sau să amestecați din nou betonul după fabricație pentru a nu pierde calitatea.

Dacă optezi pentru metoda industrială, atunci este important ca șantierul să nu fie foarte departe de atelierul de fabricare a betonului permeabil pentru ca acesta din urmă să poată fi transportat la șantier cât mai repede. În plus, nu este recomandat să o faci în zilele foarte însorite.

Metoda artizanală de fabricare a betonului drenant

Aici, betonul este realizat la fața locului cu ajutorul unei betoniere. Principalul avantaj este pur și simplu faptul că producătorul poate lucra în propriul ritm. De fapt, folosind aceleași doze în fiecare betoniera, vei obține beton de aceeași calitate. Prin urmare, această metodă este preferată pentru amplasamentele situate departe de fabricile de producție de beton permeabile.

Etape pentru așezarea betonului drenant

După ce vă faceți betonul drenant, următorul pas este instalarea. Este important de menționat că succesul acestui proiect necesită respectarea mai multor tehnici speciale. Tocmai din acest motiv este indicat sa incredintezi proiectul unui specialist sau unei firme specializate in domeniu. Cu toate acestea, dacă sunteți familiarizat cu acesta, puteți urma următorii pași pentru a vă pune betonul permeabil.

1- Pregatirea solului

O pardoseală bine pregătită garantează calitatea și longevitatea betonului dumneavoastră. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să scăpați de acoperirea existentă dacă există (plăci, pavaj etc.). Este important ca stratul de bază să fie permeabil.

Apoi, trebuie să decupați podeaua și să asigurați o grosime de aproximativ 15 până la 20 cm pentru a acomoda betonul. În cele din urmă, trebuie să turnați un strat de pietriș zdrobit și să-l compactați folosind o placă vibrantă. Acest pas ajută la prevenirea fisurilor pe termen scurt și garantează scurgerea ușoară a apei de ploaie.

2- Montați rosturile de dilatație 

Următorul pas este instalarea rosturilor de dilatație. Se recomandă să faceți acest lucru la fiecare 20 m² sau 5 m liniari. Aceste îmbinări pot fi, de asemenea, utile pentru a adăuga o notă specială decorului tău prin schimbarea culorii betonului tău.

3- Montare beton drenant

Ultimul pas este pur și simplu așezarea efectivă a betonului. Pentru a face acest lucru, este posibil să folosiți plăcuțe de faianta. După instalare, se recomandă pulverizarea unui protector de suprafață pentru a proteja betonul împotriva intemperiilor și a razelor UV.

NB: timpul de uscare este de câteva ore pentru mersul pe el și de până la o săptămână pentru conducerea unei mașini.

Caracteristici beton drenant

Multe caracteristici permit betonului drenant să iasă în evidență față de semenii săi:

  • Permeabilitatea: principala caracteristică a betonului permeabil este că lasă apa să treacă și astfel permite evacuarea acesteia.
  • Rezistenta mecanica: atunci cand este plasat corespunzator, acest beton poate fi folosit decenii fara degradare. 
  • Confort: este confortabil, chiar și pentru mersul desculț.
  • Aspectul estetic.
  • Fără întreținere recurentă.

Care este pretul pe metru patrat beton drenant?

Pretul pe metru patrat variaza foarte mult de la un specialist la altul sau de la o firma la alta. Cu toate acestea, ca estimare, este între 40 și 200 €/m².

Suna 0753688062
Scroll to Top